Gammaldags äppelsorbet
Kategori
Kalla desserter
Sorbet gjord på fruktjuice är en läskande efterrätt, framför allt en het sommardag. Här görs den på äpple, men vill du pröva en annan variant är det bara att experimentera fritt.
Tillagningstid
15 minuter
Wait Time
2 timmar
Total Time
15 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 1 dl koncentrerad äppeljuice
- 3 dl vatten
- 2 äggvitor
- ½ dl florsocker
Instruktioner
- Blanda koncentrerad äppeljuice och vatten i en låg form. Låt blandningen stå i frysen ca 30 min.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att äggvitan rinner ut. Rör ner sockret i äggvitorna.
- Rör ner äggvitorna i den halvfrysta äppeljuice. Låt stå i frysen ytterligare 1 -2 tim.
- Skeda upp sorbeten i kalla glas och servera genast. Det går lättast om du använder en glasskopa som du doppar i hett vatten emellanåt.
Noteringar
Serveringsförslag
Garnera med bär eller frukt.
Dryckförslag
Desserten är läskande i sig, men vill du dricka något kan du ta ett vitt vin eller dessertvin. Bordsvatten går också utmärkt.
Kockens tips!
Du kan gärna byta ut äppeljuice mot någon annan koncentrerad fruktjuice, eller t o m blanda olika sorter. Om du har en glassmaskin går det utmärkt att frysa in i sorbeten i den. Frysningen går då mycket fortare – ca 30 min.