Ingredienser » Askorbinsyra

Askorbinsyra


Askorbinsyra (E300) är en ren C-vitamin som framställs på konstgjord väg och är därför att anse som en tillsats. Den används främst som en antioxidant och för att öka lagringsstabiliteten hos vissa livsmedel. Askorbinsyra förekommer som ett vitt, luktfritt pulver och har en lätt sur smak.

Askorbinsyra används för att undvika att frukt och bär ska brunfärgas vid konservering. I detta syfte behandlas livsmedel som äppelmos och vissa sirapsprodukter med askorbinsyra innan de bearbetas för massproduktion. Den används också för att förhindra missfärgning av fet fisk, t.ex. saltad sill.

Askorbinsyra används också för C-vitaminberikning. Det går bra att blanda med vatten och dricka och smakar som citronvatten. Vissa fruktjuicer och kosttillskott innehåller också askorbinsyra.

Många av de stora tillverkarna av lemonader, apelsindrycker och andra typer av fruktjuicer använder askorbinsyra för att förhindra jäsning.

Askorbinsyra tillsätts ofta i potatischips, inte bara för att förlänga deras hållbarhet utan också för att förstärka deras färg.

Näringsvärden för askorbinsyra

Dessa näringsvärden gäller 100 gram av askorbinsyra.

Energi:0 kcal
Kolhydrater:0 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein:0 g
Fett:0 g (varav mättat fett: 0 g, enkelomättat fett: 0 g, fleromättat fett: 0 g)
Fibrer:0 g
Transfett:0 g
Kolesterol:0 mg
Natrium:0 mg

Handla Askorbinsyra

Handla enkelt online Askorbinsyra

mathem.se eller hemköp.se