Gammaldags banana split
Kategori
Kalla desserter
Banana split är en mycket populär glassrätt i USA. Den är mäktig och kaloririk, men självklart kan man göra en sån här glassportion och vara två om att äta upp den!
Tillagningstid
10 minuter
Total Time
10 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 1 portion:
- 1 banan
- ½ dl vispgrädde
- 1 stora kula vaniljglass
- 1 stor jordgubbsglass
- 1 stora kula chokladglass
- ½ dl cholkadsås
- 2 msk grovhackade valnötter, helst nyrostade
- 1 rätt körsbär
Instruktioner
- Vispa grädden tjock. Skala bananen och dela den på längden. Lägg banan halvorna med lite mellanrum i en avlång glasskål, eller skiva den och lägg på en assiett eller i ett stort portionsglas.
- Fyll mellanrummet med glasskulor och klicka över grädden.
- Ringla chokladsås över och strö på rostade valnötskärnor. Toppa med ett stort körsbär.
Noteringar
Serveringsförslag
Helst ska Banana split läggas upp i en låg, avlång glasskål, men du tar förstås vad du har hemma.
Dryckförslag
Dessertvin eller kaffe.
Kockens tips!
Om du vill kan du rosta valnötterna. Lägg valnöt kärnorna på en plåt och rosta dem i 175°C ca 10 min tills de fått svagt brun färg.
För att få fina runda glasskulor behöver du en speciell glasskopa av emaljerad metall. Finns i specialaffärer och gör “arbetet” mycket lättare och roligare. Du kan ju naturligtvis göra din egen hemmagjorda chokladsås genom att smälta blockchoklad i vattenbad. Du kan också koka upp 1 dl vatten med 1 ¼ dl socker och 1 ¼ dl kakao. Låt såsen koka några minuter under vispning. Servera den kall eller varm.