Basilika är en vanlig och lättodlad örtkrydda som kan köpas färsk som en växt eller torkad i kryddburkar. Man kan också enkelt odla basilika själv i krukor. Basilika är en bra ört att odla eftersom den har en lång skördesäsong, från tidig sommar till sen höst.
Basilika tillhör myntafamiljen och har en stark smak som kan användas i både söta och salta rätter. Basilika används ofta i det italienska köket, där den läggs till i såser, pastarätter och sallader.
Det finns många typer av basilika, men söt basilika är den mest populära sorten. Denna typ har mörkgröna blad med en mild smak av muskot. Basilika kan användas för sig själv eller kombineras med andra örter för att skapa läckra kryddor och såser. Prova att använda den på kyckling innan du gräddar den för en utsökt maträtt.
Färsk basilika är även fin att dekorera med.
Näringsvärden för basilika
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av basilika.
Energi: | 245 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 10 g |
Protein: | 23 g |
Fett: | 4.1 g |
Fibrer: | 38 g |