Blinier


Gammaldags blinier är tjocka, pösiga plättar bakade med bovetemjöl och jäst. I Ryssland serveras de med smetana, det vill säga rysk sur grädde och äkta kaviar, men detta kan mycket väl ersättas med créme fraiche och stenbitsrom.

Gammaldags blinier

Gammaldags blinier

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Varma och kalla smårätterCuisine: RysslandDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes
Jästid

60

min

Det bästa receptet på gammaldags blinier från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 15 g jäst

  • 1 dl mjölk

  • 1 ägg

  • ½ dl öl

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 dl bovetemjöl

  • ½ tsk salt

  • 2 msk smält smör eller margarin

  • 1 msk smör eller margarin till stekning

Så här gör du:

  • Värm mjölken till 37 °C, smula sönder jästen och rör ut den i mjölken.
  • Dela ägget och vispa ner gulan, ölet, mjölsorterna och saltet. Rör smeten slät. Låt den jäsa övertäckt 1 tim.
  • Vispa äggvitan. Blanda i det smälta matfettet och den hårt vispade äggvitan.
  • Grädda tjocka plättar på svag värme. Beräkna 1 ½ – 2 msk smet till varje plätt i plättlaggen.
  • Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och grädda på andra sidan.
  • Servera plättarna på varma tallrikar. Lägg en klick kaviar eller löjrom, créme fraiche och lök på varje blini.

Kockens tips

  • Blinier är något större än plättar och det finns speciella Blinipannor att grädda dem i.
  • Dryckförslag: Vitt vin eller öl och kanske ett litet glas vodka!
  • Serveringsförslag: Créme fraiche eller gräddfil, kaviar eller löjrom och finhackad lök.
Handla ingredienser till Blinier

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Janssons Frestelse

Nästa recept

Kycklingsallad