Gammaldags briocher
Kategori
Bakverk
Briocher kommer från det franska frukostbordet. Det är små vetebullar med en karakteristisk form och lustiga små knoppar ovanpå. De är underbart goda när de serveras ljumma till frukosten.
Tillagningstid
1 timme, 15 minuter
Wait Time
30 minuter
Total Time
1 timme, 15 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 16 briocher:
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk socker
- 100 g smör
- 25 g jäst
- 1 dl vatten
- 3 ägg
- ägg till pensling
Instruktioner
Så här gör du:
- Blanda 6 dl av mjölet, salt och socker i en bunke. Tillsätt matfettet i mindre bitar och finfördela det med en gaffel.
- Rör ut jästen med vattnet och blanda ner i degen. Tillsätt ägg och arbeta degen blank och smidig i ca 5 min.
- Tag undan ½ dl av degen till “knoppar” och blanda den med 1 msk mjöl till en lite fastare deg.
- Smörj och mjöla brioche formarna. Tag upp den stora degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Forma dem till släta bullar och lägg dem i formarna.
- Rulla ut små knoppar av den lilla degen och lägg på varje brioche. Ställ formarna på en plåt och låt briocherna jäsa, ca 30 min.
- Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda dem i 250 °C, ca 10 min. Låt bröden svalna en stund innan du serverar dem.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera till frukosten med olika sorters marmelad och sylt.
Dryckförslag
En kanna nybryggt te.
Kockens tips!
Istället för briocheformar kan du använda muffinsformar av aluminiumfolie. Istället för 16 små kan du göra 2 stora briocher. Grädda dem i 250 °C ugnsvärme ca 45 min.