Gammaldags bröd med keso och grönt
Kategori
Bakverk
Det är egentligen bara den egna fantasin som sätter gränserna när det gäller att fylla matbrödet med goda och nya ingredienser. Keso gör brödet extra saftigt, medan dill, persilja och dragon ger en god smak.
Tillagningstid
2 timmar
Wait Time
1 timme
Total Time
2 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 2 bröd:
- 50 g jäst
- 3 msk smör eller margarin
- 4 dl vatten
- 6 ½ dl vetemjöl
- 2 ½ dl grahamsmjöl
- ½ msk salt
- 150 g keso
- 1 dl finklippt dill eller persilja
- 1 msk dragon
- smör eller margarin till plåten
Instruktioner
Så här gör du:
- Smula sönder jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt vattnet och låt det bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt. Rör ner mjölblandningen i vätskan och arbeta degen blank och smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 min. Blanda under tiden keson med dill eller persilja och dragon.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank igen. Kavla sedan ut den till en avlång platta. Fördela ost blandningen på degen och rulla ihop den.
- Dela rullen i 2 längder, lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa 15 – 20 min. Pensla dem med vatten och grädda dem i 225 °C, 30 – 35 min, tills de fått vacker färg. Låt bröden svalna något.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera brödet varmt och nygräddat till en tallrik soppa eller buljong eller en kopp te.
Dryckförslag
Öl eller vatten till soppan eller te.
Kockens tips!
Strö ev kli, vetegroddar eller grahamsmjöl över längderna före gräddningen.