Cayennepeppar är världens mest använda krydda. Frukterna som är långsmala gula eller röda har en mycket stark smak. Cayennepeppar används färsk eller torkad i många olika rätter, bland annat i curryrätter, grytor och såser. Den är också populär i Nordamerika som en krydda i Tex-Mex-köket.
Kryddan bör användas sparsamt, det ger ändå stark hetta till maträtter. Peppar framställs av frukten av Cayenne Capsicum longum, även känd som Capsicum annuum. Pepparväxten är en flerårig växt med träiga stammar. Den blir 1-4 meter hög och den föredrar värme, mycket sol och väldränerad jord.
Cayennepeppar innehåller höga halter av capsaicin, det ämne som gör den het. Den är också en bra källa till C-vitamin, som bidrar till att stärka immunförsvaret.
Näringsvärden för cayennepeppar
Energi: | 484 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 57 g |
Protein: | 12 g |
Fett: | 17 g |
Fibrer: | 27 g |