Gammaldags charlotte russe
Kategori
Kalla desserter
Charlotte är en engelsk efterrätt som skapades på slutet av 1800-talet till drottning Charlottas ära, George III:s gemål. Den uppträder i ett flertal varianter, och här görs den enligt rysk tradition.
Tillagningstid
30 minuter
Wait Time
2 timmar, 30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 6-8 portioner:
- 12 skivor rulltårta fylld med sylt
- 4 blad gelatin
- 2 ägg
- ½ dl socker
- saft och rivet skal av 1 citron
- 3 dl tjock grädde
Instruktioner
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
- Skär rulltårtan i skivor och lägg dem i botten och runt kanterna i en slät rund form eller skål.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt citronsaft och riv ner citronskal.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem över svag värme. Häll gelatinet i en tunn stråle i äggblandningen under omrörning.
- Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem.
- Häll krämen i formen med rulltårtan och låt den stå kallt, så att krämen stelnar. Stjälp upp den på serveringsfat strax före serveringen.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera tårtan som den är eller á la Minerva, d v s med spritsad grädde och konserverad frukt.
Dryckförslag
Kaffe eller ett glas portvin eller madeira.
Kockens tips!
Istället för med citron kan krämen smaksättas med apelsin, ananas kross eller fruktpuré.