Gammaldags créme caramel
Kategori
Kalla desserter
Créme caramel är en klassisk efterrätt från Frankrike och en självklarhet på alla franska menyer. Sin speciella smak får den från smält och kokat socker.
Tillagningstid
1 timme, 15 minuter
Total Time
1 timme, 15 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 4 dl tunn grädde
- 4 ägg
- 1 msk socker
- Rivet skal av ½ citron
Glasyr:
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
Instruktioner
- Häll socker och vatten i en stekpanna. Rör om så att sockret smälter. Låt koka tills sockret är ljusbrunt.
- Häll den heta glasyren i en ugnsfast form och vrid formen så att botten och kanter blir klädda med glasyr.
- Koka upp grädden och låt den svalna.
- Vispa ihop ägg, socker och citronskal och häll det i grädden under kraftig vispning.
- Häll smeten i den glaserade formen. Grädda i vattenbad i ca 45 min.
- Låt puddingen svalna och stjälp försiktigt upp den på ett serveringsfat där såsen ryms runt puddingen.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med extra karamellsås vid sidan om.
Dryckförslag
Servera med portvin eller en kopp starkt kaffe.
Kockens tips!
Du kan också göra créme caramel i portionsformar.