Prins Bertil är medlem av Gastronomiska Akademien. Han tycker om att laga mat och har själv uppfunnit flera läckra maträtter. Denna lilla fyllda pannkaka är en av favoriterna.
Gammaldags Crêpes á la Prins Bertil
Antal
15
crêpesTillagningstid
40
minutesDet bästa receptet på gammaldags Crêpes á la Prins Bertil från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 15 crêpes:
1 dl vatten
¾ dl vetemjöl
1 dl grädde
3 ägg
1 msk smält smör eller margarin
2 krm salt
riven ost till gratinering
- Fyllning:
3 -4 äggulor
150 g smält smör eller margarin
Saft av 1 citron
250 g rensade räkor
½ finklippt dill
Så här gör du:
- Vispa samman vatten och vetemjöl till en tjock smet, späd med grädden och vispa i äggen. Rör ner matfett och salt.
- Grädda små tunna pannkakor, helst i crêpespanna, och bara på ena sidan.
- Lägg äggulorna till såsen i en kastrull och ställ kastrullen i hett men ej kokande vattenbad. Häll i det smälta matfettet i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa tills såsen är tjock, blank och pösig. Smaksätt med lite citronsaft.
- Dela räkorna om de är stora och blanda ner räkor och dill i såsen.
- Fördela såsen på pannkakorna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form och strö över ost.
- Gratinera i 225 °C 6-7 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
Kockens tips
- Rätten kan göras i ordning i förväg. Beräkna då lite längre tid för gratineringen så att rätten blir genomvarm. Servera rätten som förrätt eller liten supérätt.
- Dryckförslag: Vitt vin eller öl.
- Serveringsförslag: Servera gärna med ett salladsblad, en tomatklyfta och några kvistar dill.