Gammaldags croissanter
Kategori
Bakverk
Överraska familjen med nygräddade, frasiga croissanter för en skön morgonstund. Till dessa en rykande het kopp café au lait äkta franskt vis.
Tillagningstid
2 timmar
Total Time
2 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 20 croissanter:
- ½ pkt jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 2 ½ dl vatten
- 1 ägg
- 8 – 10 dl vetemjöl
- 100 g kallt smör eller margarin
Till pensling:
- 1 ägg
- ev vallmofrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, socker och vatten, ca 37 °C varmt. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt ägg och vetemjöl, lite i taget. Spara 1 – 2 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen med mjölad kavel till en fyrkant, ca 1 cm tjock.
- Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och täck halva degen med smör skivorna. Vik över den andra deghalvan. Tryck till i kanterna så att smöret inte kan “krypa” ut.
- Kavla degen med lätt hand till en avlång kaka. Vik den i tre delar. Låt degen vila på kall plats i 20 min, invirad i plastfilm.
- Upprepa kavlingen och vikningen två gånger. Låt degen vila kallt mellan gångerna.
- Kavla ut degen till 4 – 5 mm tjocklek. 20 x 50 cm storlek.
- Sporra med lätt hand ut 10 x 10 cm stora bitar och dela dessa på snedden till trekanter. Kavla ut varje bit lite grand och rulla ihop dem från basen.
- Böj croissanterna lätt och lägg dem på bakpapper klädda eller osmorda plåtar. Låt dem jäsa under bakduk på varm plats ca 20 min.
- Vispa upp ägget och pensla bröden. Strö eventuellt på vallmofrön. Gräda i 250 °C ca 10 min.
Noteringar
Serveringsförslag
Marmelad eller sylt.
Dryckförslag
Kaffe eller te passar utmärkt till.
Kockens tips!
Croissanterna är också goda till en soppa eller snittade från ovansidan och fyllda med t ex räkmajonnäs.