Ingredienser » Enbär

Enbär


Torkade enbär används som smaksättare till vilt kött och viltsåser, kalkon, gås, anka, fläskkött, nötkött och marinader. Den används också i många grönsaksrätter, särskilt sådana som innehåller kål, blomkål, bönor, linser och ris. Enbär är en viktig ingrediens i gin och andra spritdrycker. När enbären tillsätts i mat eller dryck ger de sin karakteristiska smak och arom.

Enbär kommer från enbärsbusken. Första året är bäret gulgrönt, andra året växer bäret till sig i storlek och blir grönare för att mogna först under tredje året, då bäret får en blåsvart ton. Bären innehåller mycket kåda och det krävs ungefär 2 kg bär för att göra en liter olja. Den har en doft som är både bitter och söt på samma gång, något som liknar gin men mer örtig.

Det är de mogna enbären som torkas och används som krydda.

Näringsvärden för enbär

Dessa näringsvärden gäller 100 gram av enbär.

Energi:385 kcal
Kolhydrater:37.3 g (varav sockerarter: 7.5 g)
Protein:19.8 g
Fett:14.6 g
Fibrer:12.7 g

Handla Enbär

Handla enkelt online Enbär

mathem.se eller hemköp.se