Gammaldags flädersorbet
Kategori
Kalla desserter
Flädern – som blommar under senare delen av juni – har stora klasar av gräddvita blommor. Förr ingick den i vissa mediciner, men nu använder vi flädern mest som en ljuvlig krydda. I denna sorbet är den gudomlig.
Tillagningstid
15 minuter
Wait Time
3 timmar
Total Time
15 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 2 ½ dl fläderblomssaft, koncentrerad
- 1 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 2 äggvitor
- några kvistar citronmeliss
Instruktioner
- Blanda saft, vatten och vin i en skål som går att sätta i frysen
- Ställ skålen i frysen i ca 1 tim så att vätskan fryser till en halvfast massa.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Tag fram skålen ur frysen och vispa massan.
- Blanda ner de vispade äggvitorna i massan.
- Ställ in skålen i frysen i ca 2 tim.
- Lägg upp sorbeten i en skål och garnera med citronmeliss.
Noteringar
Serveringsförslag
Mandelflarn.
Dryckförslag
Mousserande vitt vin eller cider.
Kockens tips!
Rör gärna om i sorbeten några gånger under infrysningen så blir konsistensen slätare och finare- Det är också trevligt att servera sorbeten portionsvis i höga festliga glas.