Gammaldags hembakad kavring
Kategori
Bakverk
Den saftiga och kryddiga kavringen är ett mästarprov för bagaren. Här är ett förenklat recept, där även den som bakar hemma kan skapa det goda brödet med den karakteristiska formen och smaken.
Tillagningstid
6 timmar, 30 minuter
Wait Time
12 timmar
Total Time
6 timmar, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 3 bröd:
Deg 1:
- 7 dl rågmjöl
- 1 msk salt
- 1 msk stött kummin
- 7 dl vatten
Deg 2:
- 50 g jäst
- 3 ½ dl vatten
- 7 dl rågmjöl
- 2 dl mörk sirap
- 10 dl rågsikt
- 7 dl vetemjöl
Instruktioner
Så här gör du:
- Lägg rågmjöl, salt och kummin till deg 1 i en bunke och häll över kokande vatten. Låt degen stå övertäckt över natten.
- Smula jästen till deg 2 i en bunke, häll över ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Blanda i gårdagens deg samt rågmjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i 4 tim.
- Tillsätt sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i sänder. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa 30 min.
- Arbeta degen på bakbordet. Dela den i tre delar och forma till limpor. Lägg dem i 3 smorda formar, 1 ½ l, och låt jäsa i 30 min.
- Ställ formarna på en plåt, täck med en smord plåt som lock och grädda bröden i 175 °C, ca 50 min.
- Pensla de färdiga bröden med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
Noteringar
Serveringsförslag
Kavringen är särskilt god till sillinläggningar och på ostbrickan.
Dryckförslag
Öl, te eller kaffe.
Kockens tips!
Plåten gör att bröden inte höjer sig så mycket. Därmed får de den täta struktur och det fyrkantiga format som är typiskt för kavring.