Vem kan motstå nybakade, doftande gammaldags kanelbullar till eftermiddagskaffet? Gör en stor sats och frys in, så har du alltid nybakat hemma.
Gammaldags kanelbullar
Antal
20
bullarTillagningstid
1
hour35
minutesDet bästa receptet på gammaldags kanelbullar från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 20 bullar:
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
ca 6 – 7 dl vetemjöl
20 st papersformar
- Fyllning:
3 msk smör eller margarin
3 msk socker
1 ½ tsk kanel
- Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Så här gör du:
- Smält matfettet i en rostfri skål eller kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarmt, ca 37 °C.
- Smula ner jästen i degbunken. Häll degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt socker, salt och 4 ½ dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunken.
- Ställ degen att jäsa till dubbel storlek ca 10 min under bakduk. Placera ut pappersformarna på en plåt.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel. Rör samman fyllningen. Lägg hälften av fyllningen på varje del.
- Rulla ihop degen till en rulle. Skär varje rulle i 10 lika stora delar och lägg dem i pappersformarna. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i 250 °C ca 6 – 8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Kockens tips
- Det går fint att byta ut en fjärdedel av vetemjölet mot grahamsmjöl.
- Dryckförslag: Kaffe, mjölk eller varm choklad.