Gammaldags kardemummakaka
Kategori
Bakverk
Kardemummakaka är en klassiker, som bör finnas med när bordet dukas för kafferep. Den ljuvliga doften av kardemumma sprider gemyt och hemtrevnad i hela huset.
Tillagningstid
1 timme
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 150 g smör eller margarin
- 2 tsk kardemumma
- 1 ½ dl strösocker
- 2 ½ dl grädde
- 1 ägg
- smör eller margarin till formen
- ströbröd
Instruktioner
Så här gör du:
- BLanda mjöl och bakpulver i en skål. Finbrödera matfettet i mjölblandningen med fingertopparna eller en gaffel.
- Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma och socker till matfettet och mjölet. Rör därefter i grädde och ägg tills det blir en jämn smet.
- Smörj och bröa en stor, slät ring form och häll i smeten. Grädda kakan i 200 °C i 50 min.
- Stjälp upp kakan på ett galler och låt den kallna under en bakduk.
Noteringar
Serveringsförslag
Till eftermiddags kaffe.
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Du kan också låta kakan kallna i formen, som du i så fall ställer upp och ner.