Gammaldags kugelhupf
Kategori
Bakverk
Kugelhopf är ännu ett i raden av fantasifulla tyska bakverk, ett mellanting mellan kaka och vetebröd. Kakan har en ljuvlig smak av mandel, citron och russin, och kan avnjutas med eller utan smör.
Tillagningstid
3 timmar
Total Time
3 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 8 – 10 bitar
- 50 g jäst
- ¾ dl vatten
- 1 ¾ dl mjölk
- 1 ¼ dl strösocker
- 175 g smör eller margarin
- 4 äggulor
- 8 – 9 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 ½ dl russin
- 1 msk rivet citronskal
- 2 ½ dl mald mandel
- smör eller margarin till formen
- 15 – 20 hela mandlar
Instruktioner
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löser sig. Låt stå ca 5 min. Koka upp mjölken, låt den svalna och blanda ner den i degspadet.
- Rör socker och matfett pösigt. Vispa i äggulorna en i taget och blanda ner jäst blandningen. Blanda 2 ½ dl av mjölet med salt och blanda i det. Rör ihop smeten och tillsätt resten av mjölet lite i taget. Arbeta degen blank och smidig.
- Rör russin, rivet citronskal och hälften av den malda mandeln. Täck skålen och låt degen jäsa 45 min. Smörj en kakform och täck den med resterande mald mandel och skalade, hela mandlar.
- Stjälp över degen i formen. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa ytterligare ca 45 min. Grädda kakan i 175 °C ca 1 tim. Servera den sval.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med smör till eftermiddagskaffet eller kvällsteet.
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Du kan också frysa Kugelhupfen. Värm den i så fall i ugnen vid 150 °C, så smakar den som ny.