Gammaldags linfrölimpa
Kategori
Bakverk
Ett saftigt matbröd matbröd gjort på surdeg och smaksatt med anis och fänkål. Om du har möjlighet så går brödet utmärkt att baka i lergryta. Det blir då ännu saftigare och godare.
Tillagningstid
2 timmar, 30 minuter
Total Time
2 timmar, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 limpor:
Deg 1:
- 3 dl linfrö
- 1 l grovt rågmjöl
- 8 dl kokande vatten
Deg 2:
- 100 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 1 tsk havssalt
- 4 msk brödkryddor, t ex anis och fänkål
- 1 dl solrosfrö olja
- ca 2 ½ l rågmjöl
- matfett och sesamfrön till formen
Instruktioner
Så här gör du:
- Blanda linfrö, rågmjöl och kokande vatten till surdegen i en stor bunke. Täck över med en ren bakduk och låt stå 5 – 6 tim, gärna över natten.
- Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet och rör om ordentligt. Blanda allt med surdegen.
- Tillsätt salt, kryddor och olja. Tillsätt rågmjölet efter hand och arbeta degen mjuk och blank. Låt den jäsa på dragfri och varm plats 45 min.
- Smörj och strö sesamfrö i 4 st formar á 1 ½ l . Fördela degen i formarna och låt bröden jäsa ytterligare ca 30 min.
- Grädda bröden i 200 °C ca 1 tim. Låt bröden mogna ett dygn innan de skärs upp.
Noteringar
Serveringsförslag
Passar utmärkt som frukost bröd med pålägg.
Dryckförslag
Kaffe, te eller mjölk.
Kockens tips!
Du kan också grädda bröden i lergrytor. Receptet räcker då till 2 bröd. De 2 lergrytorna ska först blötläggas. Därefter lägger du i degen. Grytorna ställs in i kall ugn. Sätt temperaturen på 175 °C och grädda bröden ca 1 ½ tim.