Gammaldags liptauerost
Kategori
Ägg och Osträtter
En kryddstark färskost med ungerska traditioner. I Ungern görs osten på fårmjölk, men här gör vi den på keso och crème fraiche smaksatt med kummin, lök, och slutligen det mest ungerska av allt – paprika!
Tillagningstid
30 minuter
Wait Time
2 timmar
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 500g keso
- 100g smör
- ½ dl crème fraiche
- 1 gul lök
- 3-4 tsk paprikapulver
- 1 tsk kummin
- ½ tsk salt
- ½ dl finhackad gräslök eller persilja
Instruktioner
- Rör samman keso, smör och crème fraiche till en smidig massa.
- Skala löken och hacka den riktigt fint. Lägg den i ostblandningen.
- Krydda med paprikapulver, kummin, salt och persilja och rör om ordentligt.
- Täck över skålen med en tallrik eller plastfolie och låt osten.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera osten till kex, knäckebröd eller ett gott grovt bröd.
Dryckförslag
Rött vin eller öl
Kockens tips!
Liptauerosten håller sig i kylskåp 4-5 dagar. Du kan också servera osten som dip till chips eller råa grönsaker, t ex morötter och gurka.