Gammaldags napoleonbakelser
Kategori
Bakverk
Huruvida Napoleon någonsin åt en Napoleonbakelse är det ingen som vet. Förr i tiden fick konditorivaror ofta kungliga namn, beroende på att socker var en dyr lyxvara som mest användes av hovens kockar.
Tillagningstid
1 timme
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 10 bakelser:
- 3 djupfrysta smördegsplattor
- 1 ½ dl lättsockrat äppelmos
Vaniljkräm:
- 2 gelatin blad
- 3 dl tunn grädde
- 2 äggulor
- 1 msk strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl tjock grädde
- 1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
- 3 msk hallonsylt
- 2 dl florsocker
Instruktioner
Så här gör du:
- Låt plattorna tina ca 15 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
- Blanda grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknar. Krämen får inte koka.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma vaniljkrämen så att de löser sig. Vispa krämen tills den svalnat. Vispa den tjocka grädden. Tillsätt vaniljsocker och rör ner grädden i krämen.
- Kavla ut smördegsplattorna på längden till ca 30 cm. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Nagga och grädda dem ca 15 min. Låt plattorna svalna och klyv dem på längden till 6 tunna plattor.
- Blanda hallonsylt och florsocker och bred det över 2 plattor. Bred äppelmos på 2 plattor, lägg ytterligare 2 plattor ovanpå och bred vaniljkrämen över. Lägg till sist plattorna med hallonglasyr överst. Ställ kallt och skär sedan varje längd i 5 bitar.
Noteringar
Serveringsförslag
Att servera på en finare söndags bjudning.
Dryckförslag
Vanligt kaffe, espresso, mocka kaffe eller te.
Kockens tips!
Har du ont om tid kan du göra vaniljkräm på pulver och blanda den med gelatinbladen och den vispade grädden.