Schweizisk ostfondue är en trevlig rätt att samlas kring. Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en värmeställning – rechaud – och var och en doppar vitt bröd i ostmassan.
Gammaldags ostfondue
Antal
4
portionerTillagningstid
20
minutesDet bästa receptet på gammaldags ostfondue från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
300 g schweizerost eller emmentaler
300 g gruyère eller herrgårdsost
1 vitlöksklyfta
4 dl torrt vitt vin
Svartpeppar
Riven muskotnöt
Ev kirsch eller brännvin
1 msk maizena
Så här gör du:
- Riv osten grovt på ett rivjärn eller skär den i tärningar.
- Gnid insidan av en tjockbottnad gryta, (gärna av keramik) eller en fonduegryta, med en ituskuren vitlöksklyfta.
- Värm vinet över svag värme i grytan. Tillsätt osten och rör sakta tills osten smält. Krydda med svartpeppar och riven muskotnöt. Smaksätt ev med kirsch eller brännvin.
- ör ut maizena i lite vatten. Häll blandningen i ostmassan och låt den sjuda. När det börjar bubbla på ytan är det klart.
- Ställ grytan på ett värmeställ mitt på bordet. Doppa brödbitar i ostmassan.
Kockens tips
- Förutom bröd kan du doppa olika grönsaker i ostfonduen, t ex röd och grön paprika, selleri och råa champinjoner.
- Dryckförslag: Till fonduen serveras alltid antingen vitt vin eller varmt te.
- Serveringsförslag: Ett osötad, vitt bröd skuret i småbitar.