Ostfondue


Schweizisk ostfondue är en trevlig rätt att samlas kring. Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en värmeställning – rechaud – och var och en doppar vitt bröd i ostmassan.

Gammaldags ostfondue

Gammaldags ostfondue

5 from 5 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Ägg och OsträtterDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

20

minutes

Det bästa receptet på gammaldags ostfondue från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 300 g schweizerost eller emmentaler

  • 300 g gruyère eller herrgårdsost

  • 1 vitlöksklyfta

  • 4 dl torrt vitt vin

  • Svartpeppar

  • Riven muskotnöt

  • Ev kirsch eller brännvin

  • 1 msk maizena

Så här gör du:

  • Riv osten grovt på ett rivjärn eller skär den i tärningar.
  • Gnid insidan av en tjockbottnad gryta, (gärna av keramik) eller en fonduegryta, med en ituskuren vitlöksklyfta.
  • Värm vinet över svag värme i grytan. Tillsätt osten och rör sakta tills osten smält. Krydda med svartpeppar och riven muskotnöt. Smaksätt ev med kirsch eller brännvin.
  • ör ut maizena i lite vatten. Häll blandningen i ostmassan och låt den sjuda. När det börjar bubbla på ytan är det klart.
  • Ställ grytan på ett värmeställ mitt på bordet. Doppa brödbitar i ostmassan.

Kockens tips

  • Förutom bröd kan du doppa olika grönsaker i ostfonduen, t ex röd och grön paprika, selleri och råa champinjoner.
  • Dryckförslag: Till fonduen serveras alltid antingen vitt vin eller varmt te.
  • Serveringsförslag: Ett osötad, vitt bröd skuret i småbitar.
Handla ingredienser till Ostfondue

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Räkomellet som i Hua Hin

Nästa recept

Brændende kærlighed