Paella


Saffransdoftande ris med kyckling, skaldjur och grönsaker är Spaniens nationalrätt nummer ett. Den kommer ursprungligen från staden Valencia på den spanska östkusten. Rätten är uppkallad efter den panna, “la paella”, som rätten tillagas i.

Gammaldags paella

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Pasta och risDifficulty: Medelsvår
Servings

5

portioner
Tillagningstid

45

minutes

Det bästa receptet på gammaldags paella från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 5 – 6 portioner:
  • 1 grillad eller stekt kyckling (ca 800 g)

  • 2 msk olivolja

  • 3 msk finhackad gul lök

  • 2 – 3 vitlöksklyftor

  • 3 dl långkornigt ris

  • 1 g saffran

  • 6 dl buljong och musselspad

  • 1 burk musslor i vatten (225 g) eller 24 färska, kokta musslor

  • 250 g skalade djupfrysta eller färska räkor

  • 250 g djupfrysta ärter

  • 1 liten burk pimiento

  • hackad persilja

Så här gör du:

  • Så här gör du:
  • Dela kycklingen i bitar, ben, lår, vingar och bröst. Skär bröst köttet i bitar.
  • Värm oljan i en djup panna eller gryta. Tillsätt lök och pressad vitlök och fräs dem några min utan att brynas.
  • Tillsätt ris och stött saffran, rör om väl och späd med buljong och musselspad. Låt riset sjuda under lock 20 – 25 min.
  • ärm kycklingbitarna i ugnen eller med lite smör i en panna. Blanda ner dem i riset tillsammans med musslor, räkor, tinade ärter och strimlad pimiento.
  • ör om så att allt blir varmt. Strö över hackad persilja och servera direkt ur pannan.

Kockens tips

  • Börja med att koka de färska musslorna. Låt dem vara kvar i sina skal och garnera rätten med dem.
  • Dryckförslag: Spanskt rödvin.
  • Serveringsförslag: Bjud gärna en fräsch grönsallad till.
Handla ingredienser till Paella

mathem.se eller hemköp.se