Gammaldags parmesanbröd
Kategori
Bakverk
Inte bara ett gott bröd utan dessutom ett mycket vackert sådant. Gyllene parmesanost och friskt grön oregano över en avlång samling små brödkullar. Skär i skivor eller bryt i bitar och njut!
Tillagningstid
1 timme
Wait Time
1 timme
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 20 bitar bröd:
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk oregano
- smör eller margarin till formen
- smält smör eller margarin till pensling
Instruktioner
Så här gör du:
- Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm allt till fingervarmt. Smula sönder jästen i en degbunke, häll i degspadet och rör om.
- Blanda mjöl, salt, ½ dl parmesanost och ½ msk oregano. Häll allt i bunke. Arbeta degen slät och låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
- Tag upp degen på bakbord och rulla ut den till en längd. Skär längden i 20 bitar. Forma degbitarna till runda bullar och lägg 14 av bullarna i 2 rader i en smord, avlång form, ca 2 l. Pensla bullarna med smält matfett.
- Placera resten av bullarna i skarven ovanpå, pensla med smör och strö över resten av osten blandad med oreganon. Täck över och låt jäsa 30 – 35 min. Grädda i 200 °C, ca 40 min. Låt brödet svalna och stjälp upp det på galler.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera till soppa, en matig sallad eller en grönsaksrätt.
Dryckförslag
Öl, mineralvatten, rosévin eller rött vin.
Kockens tips!
Brödet blir godast om det görs på färsk riven parmesanost. Servera det gärna varmt och nygräddat.