Gammaldags peach melba
Kategori
Kalla desserter
Den här klassiska desserten skapades i sekelskiftets kulinariska Londonmiljöer. Skapelsen tillägnades en av dåtidens mest uppburna sångerskor – Nellie Melba från Melbourne i Australien.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 8 konserverade persikohalvor
- ½ l färska jordgubbar, hallon eller 1 pkt frysta bär
- 2 msk florsocker
- ½ – 1 msk vatten
- 1 msk flagad rostad mandel
- 4 stora skopor god vaniljglass
Instruktioner
- Låt persikohalvorna rinna av väl. Skölj och rensa jordgubbarna eller hallonen. Om de är frysta, låt dem tina en aning.
- Kör jordgubbar eller hallon till en puré i en matberedare. Tillsätt florsocker och vatten så att purén blir lagom tjockflytande.
- Lägg mandeln i en torr stekpanna och rosta den. Var försiktig så att den inte bränns.
- Lägg persikohalvorna på vackra assietter eller i coupeglas. Lägg en skopa vaniljglass vid sidan av persikohalvorna.
- Häll bärpurén över persikorna och glassen och garnera med rostad mandel.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med fina, spröda rån.
Dryckförslag
Portvin eller torr sherry.
Kockens tips!
Om du tar ut glassen ur frysen och ställer den i kylen 15 min innan serveringen, går den lättare att få upp med en glasskopa.