Gammaldags quiche lorraine
Kategori
Ägg och Osträtter
Denna berömda ost- och skinkpaj kommer från landskapet Lothringen i nordöstra Frankrike. Det är en utmärkt lunchrätt, som kan göras i förväg och sedan bara värmas.
Förberedelsetid
1 timme, 15 minuter
Tillagningstid
30 minuter
Wait Time
1 timme
Total Time
1 timme, 45 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 3 dl vetemjöl
- 150g smör eller margarin
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk Herbes de Provence krydda
- 1 krm svartpeppar
- ½ tsk örtsalt
- 200 g strimlad rökt skinka
- 3-4 dl riven mellanstark ost
- Paprikapulver
Instruktioner
- Lägg mjöl och kallt matfett i en skål. Finfördela fettet i mjölet med fingertopparna eller med en kniv till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen ca 1 timme.
- Kalva ut degen i en ugnssäker form, ca 25-27 cm i diameter. Se till att degen går upp längs kanterna och pricka bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet i 250 °C ca 10 min på mittfalsen. Vispa samman ägg och grädde till fyllningen. Tillsätt kryddor, skinka och ost. Häll fyllningen i pajskalet och strö ev paprikapulver över. Grädda i 225 °C ca 15-20 min.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera gärna med en fräsch grönsallad.
Dryckförslag
Rödvin eller öl
Kockens tips!
Om du vill variera pajen, kan du även ta i 1 dl finstrimlad purjolök. Fräs först löken i lite matfett.