Gammaldags rabarberkaka
Kategori
Bakverk
Rabarbern kommer ursprungligen från Centralasien där klimatet kan vara ganska bistert. Trots det är den svenska rabarbern ett säkert tecken på att sommaren är nära – något att fira med denna rabarberkaka!
Tillagningstid
50 minuter
Total Time
50 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 – 6 portioner:
- 6 rabarberstjälkar
- 1 ½ dl mjölk
- 200 g smör eller margarin
- 3 ägg
- 3 ½ dl strösocker
- 4 ½ dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
Instruktioner
Så här gör du:
- Ansa och skölj rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
- Koka upp mjölk och matfett. Vispa de hela äggen och sockret pösigt och slå den heta mjölkblandningen över.
- Blanda mjöl och bakpulver och slå det i mjölkblandningen. Rör om tills smeten är jämn och smidig.
- Klä en långpanna med bakpapper och slå snabbt i smeten. Fördela rabarbern jämnt över kakan och grädda den i 200 °C, ca 20 – 25 min.
- Skär upp kakan i bitar medan den ännu är ljummen och servera.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med kall grädde eller vaniljsås.
Dryckförslag
Kaffe, te eller saft.
Kockens tips!
Använd helst späd rabarber som inte behöver skalas. Om rabarbern är grov, drar du av det yttersta, grova med en kniv.