Recept » Efterrätter, desserter och bakverk » Kalla desserter » Rabarberkompott med vaniljkräm

Rabarberkompott med vaniljkräm


Kompott är en klassisk svensk efterrätt och ett perfekt sätt att ta tillvara köksträdgårdens överflöd av goda rabarber. Till kompotten passar denna vaniljkräm utmärkt.

Gammaldags rabarberkompott med vaniljkräm

Gammaldags rabarberkompott med vaniljkräm

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Kalla desserterDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

45

minutes

Det bästa receptet på gammaldags rabarberkompott med vaniljkräm från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 750 g rabarber

  • 1 dl socker

  • Vaniljkräm:
  • 2 dl mjölk

  • 2 äggulor

  • 1 msk potatismjöl

  • 1 msk socker

  • 1 dl tjock grädde

  • 2 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

  • Putsa rabarbern, skär bort bladen och skölj den. Skär rabarbern i 3 – 4 cm långa bitar.
  • Lägg rabarbern och socker i en kastrull och värm under lock. rör om då och då. Sjud blandningen 6 – 8 min, så att rabarbern blir mjuk. Låt den sedan kallna.
  • Blanda mjölk, äggulor, potatismjöl och socker till krämen i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp och tjockna under ständig omrörning. Häll upp krämen i en skål och låt den kallna.
  • Vispa grädden tjock och smaksätt den med vaniljsocker. Blanda ner grädden i vaniljkrämen.
  • Fördela rabarberkompotten i djupa tallrikar och häll försiktigt över vaniljkrämen.

Kockens tips

  • Har du bråttom kan rabarberkompotten också serveras med vaniljkräm eller vaniljsås gjord på pulver.
  • Dryckförslag: Ett sött dessertvin eller bara ett glas vatten.
  • Serveringsförslag: Servera kompotten ur vackra glasskålar och dekorera med rostad mandel eller pinjenötter.
Handla ingredienser till Rabarberkompott med vaniljkräm

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Nougatglass De Luxe