Kompott är en klassisk svensk efterrätt och ett perfekt sätt att ta tillvara köksträdgårdens överflöd av goda rabarber. Till kompotten passar denna vaniljkräm utmärkt.
Gammaldags rabarberkompott med vaniljkräm
Antal
4
portionerTillagningstid
45
minutesDet bästa receptet på gammaldags rabarberkompott med vaniljkräm från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
750 g rabarber
1 dl socker
- Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk socker
1 dl tjock grädde
2 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
- Putsa rabarbern, skär bort bladen och skölj den. Skär rabarbern i 3 – 4 cm långa bitar.
- Lägg rabarbern och socker i en kastrull och värm under lock. rör om då och då. Sjud blandningen 6 – 8 min, så att rabarbern blir mjuk. Låt den sedan kallna.
- Blanda mjölk, äggulor, potatismjöl och socker till krämen i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp och tjockna under ständig omrörning. Häll upp krämen i en skål och låt den kallna.
- Vispa grädden tjock och smaksätt den med vaniljsocker. Blanda ner grädden i vaniljkrämen.
- Fördela rabarberkompotten i djupa tallrikar och häll försiktigt över vaniljkrämen.
Kockens tips
- Har du bråttom kan rabarberkompotten också serveras med vaniljkräm eller vaniljsås gjord på pulver.
- Dryckförslag: Ett sött dessertvin eller bara ett glas vatten.
- Serveringsförslag: Servera kompotten ur vackra glasskålar och dekorera med rostad mandel eller pinjenötter.