Gammaldags rødgrød med fløde
Kategori
Kalla desserter
En klassisk hallonkräm som i Danmark kallas “rødgrød med fløde” och i Tyskland “rote grütze”. Här är ett recept på en lite lyxigare variant med både hallon, röda vinbär och jordgubbar.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 7 dl färska hallon, röda vinbär och jordgubbar
- 5 dl vatten
- 1 dl socker
- 2 ½ msk potatismjöl
Instruktioner
- Skölj och rensa bären. Dela ev jordgubbarna i mindre bitar.
- Koka upp vatten och socker. Tillsätt bären och låt dem koka försiktigt tills de är mjuka.
- Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp.
- Häll upp krämen i en skål och låt den svalna.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera krämen kall eller ljummen med gräddmjölk.
Dryckförslag
Kallt vatten.
Kockens tips!
Häll upp den varma krämen och strö socker över ytan. Då skinnar inte krämen sig. De färska bären kan bytas ut mot frysta. Tillsätt då ev ½ dl saft för att få kraftigare smak.