Ingredienser » Saffran

Saffran


Saffran brukar sägas vara världens dyraste krydda. Som tur är behöver man inte så mycket saffran för att få den goda saffransmaken, en liten nypa räcker. Saffran är ett utmärkt sätt att ge maträtter som risotto, paella och kycklingrätter en djupare smak. Saffran är ett naturligt färgämne, så det kan också användas för att färga mat. Det används ofta i risrätter, eftersom saffrans naturliga gula färg passar bra till vitt ris. Saffran kan också användas för att göra ett utsökt te. Det är bara att låta några trådar av saffran dra i varmt vatten i några minuter.

Saffran framställs ur pistillen från blommorna från en krokusväxt. Det går åt ca 200 000 blommor till 1 kg saffran. Det är bara några få dagar varje år som saffran kan skördas. Blommorna måste sedan torka i en till två veckor innan de är färdiga att användas. Saffran är en arbetskrävande krydda att framställa, vilket är anledningen till att den är så dyr.

Saffran har använts i århundraden som en medicinalväxt. Den har använts för att behandla allt från sömnlöshet till depression. Saffran sägs också vara ett naturligt afrodisiakum. Så om du vill krydda upp ditt kärleksliv, lägg till lite saffran i nästa måltid.

Saffran säljs i små påsar som innehåller 0,5 g och brukar finnas i kassan i de flesta livsmedelsbutiker. En liten påse med saffran räcker till många måltider, även om du använder den regelbundet.

För att få den gula färgen kan saffran bytas ut mot gurkmeja, vilket tyvärr en del bagerier gör för att spara pengar. Gurkmeja har ganska neutral smak och man går då miste om en del av den goda saffransmaken. Därför är oftast hembakat saffransbröd mycket godare än köpt. Saffran är en krydda som är värd att lägga pengar på. Den kan ge så mycket smak och djup till rätter och den har dessutom stora hälsofördelar. Så nästa gång du planerar en speciell måltid, glöm inte saffran!

Näringsvärden för saffran

Dessa näringsvärden gäller 100 gram av saffran.

Energi:371 kcal
Kolhydrater:65 g
Protein:11 g
Fett:6 g
Fibrer:4 g

Handla Saffran

Handla enkelt online Saffran

mathem.se eller hemköp.se