Gammaldags senapsägg
Kategori
Ägg och Osträtter
Senapsägg är en annorlunda vardagsrätt som härstammar från Skåne. Till det skånska hör den starka senapen gjord på svarta senapskorn, som ger det rätta stinget åt såsen.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 6 ägg
- 3 dl mjölk
- 1-2 msk smör eller margarin
- 4 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- ½ -¾ tärning grönsaksbuljong
- 1-2 msk svart senapsfrö
- Salt
- Vitpeppar
Instruktioner
- Koka äggen i 6-7 min så att vitan blir fast men gulan fortfarande är mjuk.
- Spola med kallt vatten och skala äggen.
- Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt matfett, vetemjöl, vatten och buljongtärning.Koka upp såsen under ständig omrörning och låt den sjuda minst 3 min under lock. Krossa under tiden senapskornen med några droppar vatten till en kornig smet. Smaksätt såsen med senapen.
- Lägg i äggen och låt dem bli varma. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
Noteringar
Serveringsförslag
Kokta ärter och morötter samt kavring.
Dryckförslag
Öl eller mjölk.
Kockens tips!
Du kan använda grovkornig skånsk senap på burk istället för att krossa kornen själv.