Gammaldags smörgåskakor
Kategori
Bakverk
Smörgåskakor är precis vad det låter som – ett mellanting mellan kaka och smörgås. Härliga vetekakor med smak av ingefära och sirap, som ska avnjutas med kylskåpskallt smör. Ett perfekt mellanmål för barnen!
Tillagningstid
50 minuter
Wait Time
30 minuter
Total Time
50 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 30 kakor:
- 1 dl sirap
- 2 dl farinsocker
- 1 tsk mald ingefära
- rivet skal av 1 citron
- 125 g smör eller margarin
- 1 dl tunn grädde
- ½ tsk bikarbonat
- 7 ½ dl vetemjöl
- smör eller margarin till plåtarna
Instruktioner
Så här gör du:
- Arbeta samman sirap, farinsocker, ingefära, citronskal, matfett och grädde i en bunke. Blanda bikarbonat med större delen av mjölet, och tillsätt det efterhand medan du arbetar samman degen.
- Tag upp degen när den börjar bli fast och knåda in resten av mjölet på bakbord. Ställ degen kallt ca 30 min.
- Kavla ut degen till en ca 4 mm tjock kaka och tag med ett mått ut runda kakor, ca 10 cm i diameter.
- Lägg kakorna efter hand på bakplåtspapper klädda eller väl smorda plåtar. Grädda kakorna i 200 °C, ca 10 min.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera som mellanmål istället för kex eller bullar, eller stoppa ner dem i utflykts korgen.
Dryckförslag
Kaffe, te eller saft.
Kockens tips!
Vill du ha lite nyttigare kakor kan du istället för enbart vetemjöl blanda i lite grövre mjöl solroster, t ex matbrödsmjöl eller grahamsmjöl. Kakorna håller sig goda länge i en väl tillsluten burk.