Valnötter i degen gör matbrödet både roligare och godare. Det passar både till vanlig smörgås och som festligare brytbröd till en fräsch sallad eller mustig soppa.
Gammaldags valnötsbröd
Antal
2
mindre brödTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags valnötsbröd från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 2 mindre bröd:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
2 dl vatten
3 dl filmjölk
1 tsk salt
1 msk sirap
2 dl hackade valnötter
10 dl grovt rågmjöl
ca 6 – 7 dl vetemjöl
ev valnötter och äggvita till garnering
Så här gör du:
- Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt vattnet och filmjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 °C.
- Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap och hackade valnötter. Blanda ner mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 20 min på varm, dragfri plats.
- Tag upp och knåda degen på bakbordet. Dela den i två delar. Spar lite deg till garnering. Forma varje del till en avlång limpa och lägg dem på mjölad plåt. Rulla ut den mindre degbiten och forma den till två snoddar. Fäst dem på limporna med äggvita. Tryck gärna ner några valnötshalvor.
- Låt valnötsbröden jäsa ca 40 min. Grädda dem sedan i 200 °C ca 1 tim. Bröden är färdiga när de fått fin färg både på över och undersidan. Knacka i botten på brödet. Om det låter ihåligt är brödet klart.
Kockens tips
- Tänk på att jästsvamparna dör om degspadet är varmare än 37 °C.
- Serveringsförslag: Servera som brytbröd till en måltid.