Gammaldags ägg bénédictine
Kategori
Ägg och Osträtter
En elegant liten rätt som serveras världen över på högklassiga restauranger. Speciellt populär är den i Amerika där den serveras till söndagen brunch.
Tillagningstid
40 minuter
Total Time
40 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 100 g smör eller margarin
- 3 äggulor
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk salt
- ½ krm kajennpeppar
- 1 msk vatten
- 1 dl vispgrädde
- 1 l vatten
- 1 msk ättikssprit
- 4 färska ägg
- 4 skivor vitt bröd
- 2 msk smör
- 4 skivor lättrökt skinka
Instruktioner
- Skiva matfettet ner en tjockbottnad kastrull. Tillsätt äggulor, citronsaft, kryddor och vatten. Ställ kastrullen i varmt vattenbad och låt såsen sjuda upp under vispning tills den tjocknar. Håll såsen varm i vattenbad utan lock.
- Koka upp vatten och ättika i en vid kastrull och sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Knäck äggen i en kopp och låt dem glida ner i vattnet. Så snart vitan stelnat efter ca 3 – 4 min, tar du upp äggen med en hålslev.
- Smält 2 msk matfett i en stekpanna och stek skinkan och brödskivorna. Lägg brödet på varma tallrikar och täck med den lätt stekta skinkan. Lägg ett pocherat ägg på varje bröd.
- Tag såsen från värmen och blanda ner den vispade grädden. Häll såsen över äggen och servera rätten omedelbart.
Noteringar
Serveringsförslag
Fräscha salladsblad och citronskivor.
Kockens tips!
Mousselinesåsen kan ersättas med hollandaisesås.