Det här är en internationellt bevandrad liten läckerhet. Äppelringar doppas först i frityrsmet och friteras sedan pösiga och frasiga gyllenbruna. Det tar lite tid, men det är värt varenda minut!
Gammaldags äppelbeignets
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesDet bästa receptet på gammaldags äppelbeignets från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 fasta syrliga äpplen
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 ½ msk smält smör eller margarin
1 ägg
Olja till fritering
- Garnering:
Florsocker
Så här gör du:
- Skala äpplena och kärna ur dem med hjälp av en äppelpipa. Skär dem sedan i ca 1 cm tjocka skivor.
- Lägg mjölet i en skål och vispa ner vatten och matfett. Skilj äggets gula från vitan och rör gulan i smeten.
- Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner också den i smeten.
- Värm oljan till 180 °C. Du kontrollerar temperaturen genom att lägga ner en vit brödbit, som ska bli ljusbrun på ca 30 sec.
- Doppa äppelskivorna i frityrsmeten och fritera några åt gången i oljan tills de är gyllenbruna. Ca 2 min på varje sida brukar vara lagom.
- Låt ringorna rinna av på hushållspapper, sikta över florsocker. Servera genast.
Kockens tips
- Äppelbeignets är som allra godast när de är precis nylagade och varma.
- Dryckförslag: Kaffe, vatten eller ett lättare dessertvin.
- Serveringsförslag: Sval vaniljsås passar fint till.