Kalvstek med apelsin


Det här är en vacker rätt där apelsinens smak utnyttjas till fullo. Köttet smaksätts med nypressad apelsinsaft och apelsinlikör och såsen med rivet apelsinskal. En mycket god rätt som inte är svår att tillaga.

Gammaldags kalvstek med apelsin

Gammaldags kalvstek med apelsin

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags kalvstek med apelsin från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 800 g benfri kalvstek

  • 1 tsk salt

  • 1 ½ krm vitpeppar

  • ½ tsk mald ingefära

  • 1 dl apelsinlikör

  • rivet skal och saft från 1 apelsin

  • 2 ½ dl vatten

  • ½ köttbuljongtärning

  • 2 tsk potatismjöl

  • ½ dl kaffegrädde

  • 1 apelsin

  • krasse

Så här gör du:

  • Gnid in köttet med kryddorna. Lägg köttet på ett litet ugnssäkert fat.
  • Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugn tills termometer visar 70°C för rosa eller 75°C för genomstekt kött, ca 40 – 50 min.
  • Häll likören och apelsinsaften över steken efter halva stektiden. Sätt in köttet i ugnen igen.
  • Tag ut steken och lägg den i folie så att den håller sig varm. Vispa ur stekfatet med vattnet och häll skyn i en kastrull.
  • Lös upp buljongtärningen i skyn. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Blanda potatismjölet med lite av grädden och häll redningen i skyn. Låt koka upp och häll till sist i resten av grädden.
  • Skala och skiva apelsinen till garneringen. Skiva steken och garnera fatet med apelsinskivor och krasse.

Kockens tips

  • Du kan använda resterna av kalvsteken genom att blanda dem med kokt ris, tärnad paprika, majskorn och hackad gurka. Stek på svag värme.
  • Dryckförslag: Rött vin.
  • Serveringsförslag: Potatiskroketter, endivesallad med hackade valnötter och vinägrettdressing.
Handla ingredienser till Kalvstek med apelsin

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Äppelbeignets

Nästa recept

Saltimbocca