Gammaldags äppelbullar med sesamfrön
Kategori
Bakverk
Variera kanelbullarna och kakorna till kaffet med de här läckra, inte fullt så söta äppelbullarna. De blir riktigt fruktiga och saftiga.
Tillagningstid
2 timmar
Wait Time
50 minuter
Total Time
2 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 30 bullar:
- 50 g smör eller margarin
- 50 g jäst
- 4 dl vatten
- 1 dl filmjölk
- 1 dl socker
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 ägg
- 3 dl grahamsmjöl
- ca 1 l vetemjöl
- 8 stora matäpplen
- 1 ½ tsk kanel
- 2 msk socker
- 1 ägg till pensling
- 1 – 2 msk skalade sesamfrön
Instruktioner
Så här gör du:
- Smält matfettet. Smula ner jästen i en degbunke och häll på fingervarmt vatten, ca 37°C.
- Rör ut jästen och tillsätt filmjölk, smält smör, socker, kardemumma, ägg och grahamsmjöl. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen jämn, ca 5 min. Låt den jäsa ca 30 min på varm plats.
- Tag upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den väl och tillsätt ev mer mjöl, så att degen går att kavla. Kavla ut varje del till en tunna kaka.
- Skölj och kärna ur äpplena och dela dem i 4 klyftor. Sporra ut fyrkantiga bitar av degen, ca 10 x 10 cm, och lägg en äppelklyfta på varje.
- Blanda kanel och socker och strö över äppelklyftorna. Vik upp degen, så att äpplet täcks helt. Lägg bullarna på en smord plåt med skarven ner och låt dem jäsa ca 20 min på varm plats.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 225 °C, ca 12 min. Låt bullarna kallna under bakduk.
Noteringar
Serveringsförslag
Gott till eftermiddags kaffe eller teet.
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Äppelbullarna går utmärkt att frysa in. Passa på att göra dem på hösten, när äpplena är som finast och billiga.