Wienerbröd


Själva smördegen kräver lite tålamod, men annars gör du snabbt och enkelt härliga gammaldags wienerbröd. Här fylls de med vaniljkräm och glaseras med florsocker eller smält choklad. Wienerbröden är godast varma.

Gammaldags wienerbröd

Gammaldags wienerbröd

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Medelsvår
Antal

16

st
Tillagningstid

2

hours 
Väntetid

2

hours 

Det bästa receptet på gammaldags wienerbröd från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här gör du till 16 wienerbröd:
  • 50 g jäst

  • 2 ½ dl mjölk

  • 1 msk socker

  • 1 krm salt

  • 1 uppvispat ägg

  • 8 dl vetemjöl

  • 300 g smör eller margarin

  • 1 uppvispat ägg till pensling

  • Fyllning:
  • vaniljkräm

  • 2 dl florsocker + 1 ½ msk vatten eller smält choklad

Så här gör du:

  • Smula ner jästen i en bunke, tillsätt iskall mjölk och rör ut jästen.
  • Tillsätt socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta snabbt ihop degen. Täck den med plastfilm och låt den vila ca 15 min i kylen.
  • Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm tjocklek. Täck ena deghalvan med matfettet skuret i skivor. Vik över den andra deghalvan och nyp samman kanterna.
  • änd degen ¼ varv och kavla ut den till 1 cm tjocklek.
  • Vik degen i 3 delar och svep in den i plastfilm. Låt degen vila kallt ca 15 min. Upprepa punkt 4 – 5 ytterligare 2 ggr.
  • Kavla ut degen till ½ cm tjocklek och skär den i 16 bitar. Vik upp hörnen på varje kaka mot mitten och tryck till ordentligt. Lägg en klick vaniljkräm i mitten.
  • åt wienerbröden jäsa 1 tim. Pensla dem med ägg och grädda i 225 °C, ca 8 – 10 min. Låt dem svalna utan bakduk.
  • Blanda florsocker och vatten till glasyren och häll lite glasyr över wienerbröden innan de kallnat helt. Du kan också skeda över smält choklad.

Kockens tips

  • Kavla försiktigt, så att matfettet inte trycks genom degen. Det är lättast om matfettet är en aning mjuk.
  • Dryckförslag: Kaffe.
  • Serveringsförslag: Servera wienerbröden varma.
Handla ingredienser till Wienerbröd

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Äppelbullar med sesamfrön

Nästa recept

Nötmuffins