Gammaldags bergis
Kategori
Bakverk
Bergis är ett luftigt, vitt franskbröd med vallmofrö och kommer ursprungligen från det judiska köket. Själva ordet bergis kommer från hebreiskans “berácha” som betyder välsignelse.
Tillagningstid
2 timmar, 30 minuter
Wait Time
1 timme
Total Time
2 timmar, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 2 bröd:
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 ½ tsk salt
- 2 tsk socker
- 13 – 15 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- vallmofrön
Instruktioner
Så här gör du:
- Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 °C.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet samt salt och socker.
- Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen kraftigt, så att den blir blank och smidig. Låt den jäsa övertäckt på dragfri plats 30 – 40 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den, tills den släpper bakbordet.
- Dela degen i 2 delar. Skär av en liten bit från varje del och rulla ut den till en lång snodd. forma degen till 2 bröd. Tvinna varje snodd och lägg dem över bröden. Tryck till kanterna under bröden.
- Låt bröden jäsa ytterligare 20 – 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 225 °C, ca 25 min.
- Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med smör, marmelad och gott pålägg.
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Smaksätt gärna degen med 1 krm kummin.