Gammaldags bondomelett
Kategori
Ägg och Osträtter
Omelett är alltid lika gott och enkelt att laga. Gör den mera matig med potatis, lök och skinka och servera den direkt ur stekpannan som en äkta fransk bondmor.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 4 skivor rökt eller rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 4 kokta potatisar
- 1 msk smör eller margarin
- 6 ägg
- 6 msk vatten eller grädde
- salt
- Peppar
- 2 msk klippt persilja
Instruktioner
- Skär fläsket i strimlor på tvären. Hacka löken grovt och skär potatisen i tärningar.
- Stek fläsk strimlorna långsamt i en stor stekpanna, så att de blir en aning knapriga. Tillsätt matfett och lägg i lök och potatis. Låt det hela steka vidare några min.
- Vispa samman äggen med grädde eller vatten, lite salt och peppar. Om fläsket är rimmat behöver du inte salta.
- Häll äggblandningen i stekpannan över fläsket, löken och potatisen, och rör om med en trägaffel. Grädda omeletten tills den har stelnat men fortfarande är lite krämig på ytan.
- Strö över persilja och servera omeletten genast, direkt ur pannan.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med knäckebröd eller grovt rågbröd, samt en sallad.
Dryckförslag
Öl eller vatten.
Kockens tips!
Har du rester hemma kan du använda t ex korv eller skinka istället för sidfläsk, och även komplettera med andra grönsaker, t ex paprika eller tomat. Du kan också använda råa potatistärningar, som då får steka en stund för sig.