Gammaldags chocolate chip cookies
Kategori
Bakverk
Receptet till de här favoritkakorna kommer från USA. Där tillverkas speciella chokladdroppar – “chocolate chips” – som blandas ner i kaksmeten. Du kan dock lika ta grovhackad blockchoklad.
Tillagningstid
1 timme
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 30 st:
- 125 g rumsvarmt smör eller margarin
- ¾ dl socker
- ¾ dl farinsocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- ½ tsk vaniljsocker
- 175 g mörk blockchoklad
Instruktioner
Så här gör du:
- Rör matfett, socker och farinsocker vitt och pösigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner allt, lite i taget. Det hela ska bli en tjock smet.
- Grovhacka blockchokladen för hand eller kör den några sek i matberedaren. Blanda ner chokladen i degen.
- Klicka ut degen på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att smeten flyter ut till ungefär dubbel storlek.
- Grädda i 150 °C, ca 15 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera till kaffet eller som mellanmål med ett glas mjölk och en frukt.
Dryckförslag
Kaffe, te eller mjölk.
Kockens tips!
Förutom blockchoklad kan du blanda ner grovhackade pecan- eller hasselnötter. Du kan också variera smaken med blockchoklad smaksatt med apelsin eller mint.