Fårsmäcka är en gotländsk specialitet. Förr i tiden använde man fårfärs, men numera görs de små pannbiffarna av fin lammfärs med en mild kryddsättning av senapsfrö och kryddpeppar.
Gammaldags fårsmäcka
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesDet bästa receptet på gammaldags fårsmäcka från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
2 potatisar
2 dl mjölk
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 ägg
1 msk krossade kryddpepparkorn
½ tsk krossade gula senapsfrön
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g lammfärs
2 msk smör eller margarin till stekning
- Potatismos:
10 potatisar
2 dl varm mjölk
2 msk smör eller margarin
salt
2 msk finklippt gräslök
Så här gör du:
- Skala och koka all potatis. Tag 2 till färsen och spara de andra till moset. Mosa de2 potatisarna och häll över mjölken.
- Finhacka löken och bryn den lätt i matfett.
- Blanda potatis, lök, ägg, kryddpeppar och rör om. Lägg i lammfärsen och blanda väl.
- Mosa resten av potatisen. Tillsätt varm mjölk och matfett. Rör moset smidigt och smaka av med salt. Rör ner gräslöken och håll moset varmt.
- Forma färsen till små biffar och stek dem 3 – 4 min på varje sida i matfett. Servera biffarna nystekta med potatismos.
Kockens tips
- Det går bra att använda ½ dl ströbröd i färsen istället för potatis. Du kan också byta ut hälften av lammfärsen mot fläskfärs.
- Dryckförslag: Ett mustigt öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Lingonsylt och pressgurka är gott till fårsmäcka.