Fårsmäcka


Fårsmäcka är en gotländsk specialitet. Förr i tiden använde man fårfärs, men numera görs de små pannbiffarna av fin lammfärs med en mild kryddsättning av senapsfrö och kryddpeppar.

Gammaldags fårsmäcka

Gammaldags fårsmäcka

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Lätt
Antal

4

portioner
Tillagningstid

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags fårsmäcka från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 2 potatisar

  • 2 dl mjölk

  • 1 gul lök

  • 1 msk smör eller margarin

  • 1 ägg

  • 1 msk krossade kryddpepparkorn

  • ½ tsk krossade gula senapsfrön

  • 1 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 400 g lammfärs

  • 2 msk smör eller margarin till stekning

  • Potatismos:
  • 10 potatisar

  • 2 dl varm mjölk

  • 2 msk smör eller margarin

  • salt

  • 2 msk finklippt gräslök

Så här gör du:

  • Skala och koka all potatis. Tag 2 till färsen och spara de andra till moset. Mosa de2 potatisarna och häll över mjölken.
  • Finhacka löken och bryn den lätt i matfett.
  • Blanda potatis, lök, ägg, kryddpeppar och rör om. Lägg i lammfärsen och blanda väl.
  • Mosa resten av potatisen. Tillsätt varm mjölk och matfett. Rör moset smidigt och smaka av med salt. Rör ner gräslöken och håll moset varmt.
  • Forma färsen till små biffar och stek dem 3 – 4 min på varje sida i matfett. Servera biffarna nystekta med potatismos.

Kockens tips

  • Det går bra att använda ½ dl ströbröd i färsen istället för potatis. Du kan också byta ut hälften av lammfärsen mot fläskfärs.
  • Dryckförslag: Ett mustigt öl eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Lingonsylt och pressgurka är gott till fårsmäcka.
Handla ingredienser till Fårsmäcka

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Piccata Milanese

Nästa recept

Kanelkaka