Gammaldags frisk myntaglass
Kategori
Kalla desserter
Mynta ger en underbart frisk smak – som avslutning på middagen eller som ett svalkande mellanmål en het sommardag. Glassen gör du snabbt och lätt med hjälp av en glassmaskin.
Tillagningstid
1 timme
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 6 portioner:
- 1 ½ dl tjock grädde
- 3 dl mjölk
- 1 msk torkade myntablad
- 3 äggulor
- 1 dl socker
- Ev några droppar grön fruktfärg
Garnering:
- ½ tjock grädde
- ½ dl riven mörk choklad, ej blockchoklad
- Ev citronmeliss
Instruktioner
- Häll grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt mynta och koka upp blandningen, så att den goda smaken dras ur myntan. Låt stå under lock, ca 10 min.
- Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål. Koka upp myntamjölken och häll den över äggsmeten under omrörning. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten och vispa tills krämen är tjock, ca 10 min. Vattnet får inte koka.
- Sila glassmeten och rör ev ner några droppar fruktfärg.
- Sätt igång glassmaskinen, häll över glassblandningen i en stråle och kör ca 25 min.
- Häll glassen i en skål och låt den stå i kyl ca 20 min före serveringen. Lägg upp vackra kulor i glas eller på assietter. Garnera glassen med vispad grädde och riven choklad samt ev citronmeliss.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med några spröda rån.
Dryckförslag
Kaffe, ev med ett litet glas mintlikör.
Kockens tips!
Du kan se att äggkrämen är lagom tjock genom att dra med fingret på skeden. Om fingermärket blir kvar, är krämen tillräckligt tjock.