Gammaldags fullkornsbullar
Kategori
Bakverk
Ingenting går upp mot varma nybakade fullkornsbullar. Baka en stor sats och frys in. Ta fram, värma upp och njut av doften från nybakat även en stressad måndag morgon.
Tillagningstid
1 timme, 30 minuter
Total Time
1 timme, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 20 bullar:
- 1 ½ dl vetekorn
- Vatten
- 5 dl lättmjölk
- 50 g jäst
- 2 – 3 tsk salt
- 1 msk matolja
- 200 g kvarg eller kesella
- 8 dl grahamsmjöl
- 5 – 6 dl vetemjöl
- Matfett eller bakplåtspapper till plåtarna
Instruktioner
Så här gör du:
- Blötlägg vetekornen i vattnet ca 2 tim. Låt dem rinna av väl.
- Värm mjölken till 37 °C och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, olja och kvarg och rör om väl.
- Tillsätt 1 dl av vetekornen, allt grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen av degen.
- Knåda degen ordentligt och låt den jäsa på varmt och dragfritt ställe ca 30 min. Lägg över en bakduk.
- Knåda degen ytterligare och forma den sedan till 20 bullar. Lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper, och låt dem jäsa ca 20 min till.
- Pensla bullarna med ljummet vatten. Smula vetekornen lätt och strö dem över.
- Grädda ca 15 min i 225 °C. Låt bullarna svalna på galler med bakduken över.
Noteringar
Serveringsförslag
Marmelad och ost.
Dryckförslag
Kaffe eller te.