Gammaldags godaste vita brödet
Kategori
Bakverk
En riktigt gott hembakat bröd är en bra början om man vill bjuda familjen och vännerna på något gott till helgen.
Tillagningstid
1 timme, 40 minuter
Total Time
1 timme, 40 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 2 limpor:
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 7 dl durumvete
- 4 dl vetemjöl
Instruktioner
Så här gör du:
- Häll fingervarmt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den löser sig.
- Tillsätt salt, durumvete och 3 dl av vetemjölet och arbeta degen kraftigt. Använd gärna en hushållsassistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 40 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och forma varje del till en limpa. Lägg dem på en smord plåt och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min.
- Pensla bröden med vatten och grädda sedan i 275 °C ca 20 min. Pensla bröden med vatten även efter gräddningen så att skorpan mjuknar.
Noteringar
Serveringsförslag
Ost, smör och marmelad.
Dryckförslag
Te eller kaffe.
Kockens tips!
Durumvete finns i specialbutiker och välsorterade livsmedelsaffärer. Man kan inte baka enbart med durumvete, det måste blandas upp med mjöl av annan sort.