Gotlänningarna vet verkligen hur man ska anrätta, så att den milda, fina köttsmaken kommer fram. Kål ska naturligtvis finnas med, och så kummin och citron som spetsar till det hela en aning.
Gammaldags gotländsk lammgryta
Antal
4
portionerTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags gotländsk lammgryta från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
1 kg lammkött med ben i stora bitar, t ex bogkött
750 g savoykål
500 g morötter
1 msk citronsaft
1 dl grovhackad persilja och dill
4 dl vatten
1 buljongtärning med grönsakssmak
2 tsk salt
1 tsk kummin
1 tsk finstrimlat citronskal
Så här gör du:
- Skrapa köttet med en bordskniv. Skölj savoykålen och skär den i stora strimlor. Skala morötterna och skär dem i stora bitar.
- Varva kött och grönsaker i en gryta som kan sättas in i ugnen. Droppa citronsaft över och strö på persilja och dill.
- Koka upp vattnet. Lägg i buljongtärningen och låt den lösas upp. Häll buljongen över köttet och grönsakerna och tillsätt salt och kummin.
- Sätt in grytan i kall ugn, sätt värmen på 200°C och låt grytan stå i 1 ½ tim. Kontrollera att köttet lossnar lätt från benen, sätt annars in grytan en stund till. Smaka av och strö citronskal över.
Kockens tips
- Lammgryta kan med fördel lagas i en lergryta. Blötlägg då själva grytan 15 min innan maten läggs i , och sätt in den i kall ugn.
- Dryckförslag: Ett rött vin eller öl.
- Serveringsförslag: Servera med potatismos och senap, eller ris och mango chutney.