Gammaldags gräslöksäggröra med böckling
Kategori
Ägg och Osträtter
Tänk vad gott det doftar av nyrökt fisk, när doften sakta kommer strömmande med kvällsbrisen från havet. Till det behövs bara något enkelt, som en krämig äggröra och rejält med nyskuren gräslök.
Tillagningstid
20 minuter
Total Time
20 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 6 – 8 ägg
- 1 dl mjölk
- salt
- peppar
- 4 msk finklippt gräslök
- 8 nyrökta böcklingar
- 2 – 3 msk smör eller margarin
- olja till stekning
Instruktioner
- Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar med en gaffel och rör ner hälften av gräslöken. Rensa och filéa böcklingen.
- Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull, häll i äggsmeten och låt den stelna på svag värme. Rör hela tiden försiktigt i bottnen med en trägaffel. Tag kastrullen från värmen så fort äggröran stelnat, men fortfarande är lite krämig.
- Halstra hastigt böcklingfiléerna i lätt oljad stekpanna.
- Lägg upp äggröran på serveringsfat och strö över resten av gräslöken. Lägg böcklingfiléerna runt om.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med tomathalvor, isbergssallad och rostat bröd.
Dryckförslag
Öl eller mineralvatten.
Kockens tips!
För att äggröra ska bli krämig är det viktigt att den görs på färska ägg och de vispas mycket lätt. Använd en tjockbottnad kastrull, som inte bör vara av aluminium, eftersom det ger ful färg.
Du kan även ta annan rökt fisk, t ex ål, sik eller makrill. Kall äggröra är också gott på smörgås med rökt fisk eller skinka.