Den goda lammsteken tillagas i ugnen omgiven av grönsaker och mustig buljong. Det blir riktigt med sky, som utgör grunden till en utsökt, väldoftande sås.
Gammaldags grönsaksbräserad lammstek
Antal
4
portionerTillagningstid
3
hoursI ugnen
2
timDet bästa receptet på gammaldags grönsaksbräserad lammstek från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
1 lammstek, ca 1 ½ kg
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk smulad timjan
1 tsk smulad rosmarin
1 smulad lagerblad
1 stor gul lök
1 stor morot
1 bit rotselleri
2 dl köttbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 tsk arrowrot eller potatismjöl
Så här gör du:
- Putsa lammsteken och skär bort bäckenbenet (eller be affären göra det).
- Skala och skär vitlöken i strimlor och späcka steken med dem. Gnid in steken med kryddorna.
- Lägg steken i en liten ugnssäker form eller i en långpanna. Stick in kött termometern från sidan, så att spetsen kommer mitt i köttet. Hela röret ska vara inne i köttet.
- Ansa och skär grönsakerna i tärningar och lägg dem runt steken. Häll över buljongen.
- Stek lammsteken i 175 °C tills köttet har lagom temperatur – 70 °C för rosa kött eller 75°C för genomstekt. Späd med vinet under stekningen. Tag ut den färdiga steken och låt den vila 10 – 15 minuter.
- Sila stekskyn i en kastrull, koka upp och vispa ner arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten. smaka av såsen med salt och peppar. Skär upp steken i tunna skivor och servera.
Kockens tips
- Fryst lammstek bör tinas innan tillagningen.
- Dryckförslag: Rött vin eller öl.
- Serveringsförslag: Servera med potatisgratäng och haricots verts eller brytbönor.